۵ مهر ۱۳۸۸

ايمني و آتشنشاني-1:

هيدرانتهاي آتش نشاني
(FIRE HYDRANTS):
طرح هاي زيادي از هيدرانتهاي آتش نشاني وجود دارند، كه دو تا از آنها هيدرانت با محفظه خشكDRY-BARREL HYDRANT و هيدرانت با محفظه تر WET-BARREL HYDRANT ميباشد.
در شرايط اقليمي سرد، جاييكه انجماد صورت ميگيرد ، معمولاً هيدرانتهاي نوع خشك DRY-BARREL HYDRANT بكار ميروند. شكل 1 را ببينيد.
Figure 1.—Dry-barrel fire hydrant

با اين نوع هيدرانت ، شير تخليه يا سوراخ خروجي بايد در سيستم هايي كه سطح آب زير زميني پايينتر از پايه هيدرانت است باز نگهداشته شود. بنا بر اين محفظه ميتواند تخليه شود و در آب و هواي سرد يخ نزند. شكل 2 را ببينيد.
يك جعبه روي هيدرانت ميتواند مقداري آن را از انجماد محافظت نموده و نوك آن هيدرانت را از يخ و برف عاري سازد.
هيدرانت با دو خروجي حوض " 2 /1 2و "2/1. 4 جهت تلمبه مجهز شده است كه مطابق استاندارد بطور دقيق رزوه شده اند و مطابق استاندارد NFPA, 1963 گسكيت دارند.
در جاهايي كه دماي محيط به حد انجماد نميرسد ، از هيدرانت با محفظه مرطوب (wet-barrel Hydrant) مطابق شكل 2 استفاده ميشود.
با اين نوع از هيدرانت ها، همه پكينگ هاي گلندها بايد در شرايط خوبي نگهداري شوند تا از نشتي جلوگيري شود و علاوه بر آن اجازه كار آزاد ساقه كنترل كننده براي هر يك از خروجي ها را بدهد. نشيمنگاه هاي شيرهاي مربوط به wet-barrel hydrants اجازه دسترسي آسان جهت بازديد را ميدهند











Figure 2.—Wet-barrel, fire hydrant

۱ مهر ۱۳۸۸

تصفيه فاضلاب 3:

محاسبه قدرت هواده ها در استخر هاي هوادهي تصفيه خانه هاي فاضلاب:
جهت محاسبه مقدار برق مصرفي در شبانه روز در استخر هاي هوادهي بايد قدرت هوا ده ها تعيين گردد. محاسبه قدرت هوا ده ها بستگي به روش هوادهي دارد و بصورت زير متفاوت است:
الف- روش دميدن هوا: در اين روش براي محاسبه قدرت كمپرسور لازم براي دميدن هوا از رابطه ي زير استفاده ميشود:

N (kW) = (W*R*(t1+273)/ (8.314*h))*[(P2/P1) ^0.283 -1]
N= compressor power (kW)
W= mass flow rate of required air (kg/s)
R= 8.314 [J.(mol^-1).(K^-1)] (gas constant) or (L·kPa·K^-1·mol^-1)
t1 = inlet air temperature to compressor (oC)
h = 70% - 80% (efficiency of compressor)
P1, P2 = Air absolute pressure at inlet, outlet of compressor

معمولاً فشار خروجي از كمپرسور را طوري تعيين ميكنند كه بجز جبران افت فشاري لوله ي انتقال هوا، هنگام ورود به حوض كمي بيشتر از ارتفاع فاضلاب داخل حوض فشار داشته باشد.
براي محاسبه مقدار حجم هواي لازم در رابطه ي فوق، معمولاً وزن اكسيژن موجود در يك متر مكعب هوا را 280 گرم فرض ميكنند.
ب- روش بهم زدن فاضلاب : در اين روش بسته به نوع هوا ده انتخاب شده ، قدرت لازم براي آن از سوي سازنده آن دستگاه اعلام ميگردد.

۲۵ شهریور ۱۳۸۸

آب و فاضلاب (Water and Waste water):

انواع روش هاي مناسب جهت تصفيه روغن از فاضلاب :
جدول زير انواع روشهاي متداول جهت جداسازي اجزاي روغن و چربي بر اساس سايز ارائه مي كند و ميتواند راهنماي خوبي باشد.

میزان ضایعات در صنعت روغن:

در صنایع روغن میزان ضایعات را در دو بخش روغنکشی و تصفیه بررسی می کنند و بسته به نوع ماده اولیه ( دانه روغنی و روغن خام) متفاوت است.

ضایعات در بخش روغنکشی :
میزان ضایعات روغن کشی از پنبه دانه تا 12 % مورد قبول می باشد. این ضایعات شامل رطوبت، گرد و خاک و مواد اضافی است. در روغن کشی از پنبه دانه اگر از دستگاه پرس جهت روغن کشی استفاده شود میزان روغن قابل استحصال 15-13% می باشد.
میزان کنجاله به دست آمده حدود 30% می باشد که حاوی مقداری روغن است. میزان روغن باقی مانده در کنجاله بستگی به نحوه استخراج دارد. و اگر فقط از پرس استفاده شود حدود 4% خواهد بود.
در روغنکشی از دانه سویا میزان افت قابل قبول حدود 10 الی 15% می باشد که شامل سنگ و شن، گرد و خاک و بخش اعظم آن رطوبت می باشد. مقدار کنجاله حاصله 60-70% می باشد که با استفاده از حلال جهت استخراج، روغن آن حداکثر 5/0-1% می باشد.
روغن آفتابگردان نیز مشابه سویا استخراج می شود. میزان افت مجاز این دانه، 10-15% بوده و مقدار کنجاله آن 25 الی 30% می باشد که حداکثر حاوی 5/0-1% روغن می باشد.
میزان افت قابل قبول کنجد نیز 10-20% است. روغنکشی از کنجد توسط پرس انجام می شود که بدین ترتیب حدود 4 درصد در کنجاله باقی می ماند مقدار کنجاله کنجد برابر 30 الی 40% است.

دانه هاي روغني (Oil Seeds):

بزرگترین منبع روغن های نباتی گیاهان یک ساله اي نظیر سویا، ذرت، پنبه، بادام زمینی و غیره و منابع دیگر گیاهان ماندگار نظیر پالم روغنی، زیتون و نارگیل هستند.
دانه های روغنی مهمترین محصولات حاوی روغن های نباتی بوده و به دلیل ماده پروتئینی با ارزشی که پس از روغنکشی در تغذیه انسان و حیوان به مصرف می رسد در کشاورزی جایگاه خاصی دارند و اراضی وسیعی در سر تا سر جهان به کشت این محصولات با ارزش اختصاص داده شده است. در حال حاضر از بین انواع مختلف مواد گیاهی حاوی روغن خوراکی منابع اصلی نام برده شده در جدول زير بیش از 95 درصد روغن های نباتی را در جهان تولید می کنند.



۲۴ شهریور ۱۳۸۸

اصول کلی تصفیه فاضلاب:

تفاوت اصلی فاضلاب با آب تمیز , فراوانی مواد خارجی و بویژه مواد آلی در آن است.

هدف از تصفیه فاضلاب:
الف- گرفتن مواد معلق و شناور از فاضلاب
ب- اکسیداسیون مواد ناپایدار آلی موجود در فاضلاب و تبدیل آن به موادی پایدار مانند نیترات ها, سولفاتها, و فسفاتها و سپس ته نشین کردن و جداسازی آن مواد است.
ج- جداسازی مواد سمی (Toxic compounds) محلول و نامحلول از فاضلاب مانند ترکیبات فلزات سنگین است.
د- گند زدایی, و کشتن میکروبها در فاضلاب

انواع روشهای تصفیه فاضلاب:
1-تصفیه مکانیکی یا فیزیکی (Physical treatment):
2-تصفیه زیستی یا بیولوژیکی (Biological treatment):
3-تصفیه شیمیایی (Chemical treatment):

1-تصفیه مکانیکی یا فیزیکی (Physical treatment):
از یک رشته فرایند هایی تشکیل شده است که در آنها تنها از خواص مکانیکی و فیزیکی برای جداسازی مواد خارجی معلق در فاضلاب استفاده میشود.
مهمترین روشهای تصفیه مکانیکی متداول عبارتند از:
الف- گذرانیدن فاضلاب از صافی ها و گرفتن مواد معلق موجود در آن ( Filtration).
ب- ته نشین کردن مواد معلق در فاضلاب و جداسازی آنها (Sedimentation).
ج- شناور کردن مواد معلق و گرفتن آنها از سطح فاضلاب (Skimming).

2-تصفیه زیستی یا بیولوژیکی (Biological treatment):
در طبیعت سیکل بسته ای بین نمکهای معدنی (نیتراتها, فسفاتها, سولفاتها, و ...) و ترکیبات آلی (پروتیین ها, انواع اسیدهای آلی, الکلها و ...) وجود دارد.
گیاهان با گرفتن مواد معدنی همراه با گرمای ناشی از تابش خورشید آنها را جذب و به مواد آلی تبدیل میکنند. در این فرایند گیاهان اکسیژن تولید میکنند (پدیده فتو سنتز , Photosynthesis)
حیوانات بخصوص باکتری ها , با جذب اکسیژن, مواد آلی ناپایدار را به مواد معدنی پایدار تبدیل نموده و به طبیعت باز می گردانند که طی این عمل (اکسیداسیون) , گرما تولید میشود.

.............................گیاه
CO2 + H2O + 68800 Cal. ========= C6H12O6 + 6O2
...........................حیوانات

قسمتی از مواد آلی یا معدنی جذب شده توسط جانوران یا گیاهان صرف خود سازی میگردد.

انواع شناساگرها :

دو نوع شناساگر داخلی و خارجی وجود دارند:
1- شناساگر داخلی:
اگر به محلول تیتر شونده ، چند قطره از یک شناساگر افزوده شود و پس از پایان عمل تغییر رنگ در محلول ایجاد شود، چنین شناساگری را شناساگر داخلی یا درونی نامند.
2- شناساگر خارجی: در برخی حالات قبل از آن که نقطه پایان به ظهور برسد، بین شناساگر و محلول تیتر شونده یک واکنش صورت می‌گیرد و در این حالت نقطه پایان بسیار سریع پدیدار می‌شود، مثل تیتر کردن فسفات با استات اورانیل در حضور شناساگر فروسیانور پتاسیم ، فروسیانور پتاسیم با یونهای اورانیل قبل از رسیدن به نقطه پایان واکنش می‌دهد. برای بدست آوردن نتیجه صحیح و خوب باید به دفعات لازم چند قطره از محلول بالای رسوب ( یا محلولی که پس از صاف کردن رسوب بدست می‌آید ) را در فاصله زمانهای مساوی ، روی یک قطعه کاغذ صافی با شناساگر سیانور پتاسیم آزمایش کرد. چنین شناساگری ، شناساگر خارجی نامیده می‌شود.در جدول زير تعدادي از شناساگرهاي پركاربرد در صنعت معرفي شده اند.