۲۰ مهر ۱۳۸۸

انواع مواد منفجره (Explosive) و دود زا:

* بمب دودزا:
بمب هاي دودزا براي ايجاد اغتشاش, سردرگمي نيروهاي پليس و يا ايجاد حريقهاي دروغي به کار ميروند. روش ساخت آن از اين قرار است :
4 قسمت شکر يا خاکه قند
6 قسمت نيترات پتاسيم (شوره قلمي)
اين دو ماده را با هم مخلوط کنيد و در يک قابلمه بزرگ روي شعله ملايم گاز در حين هم زدن حرارت دهيد تا مخلوط ذوب شده و به رنگ شکلاتي در بيايد.
سپس مخلوط مذاب را در يک ظرف فلزي مثل قوطي خالي نوشابه يا قوطي هاي کمپوت بريزيد و وقتي در حال سرد شدن است يک عدد فشفشه يا چند چوب کبريت را درون آن فرو کنيد. (به عنوان فتيله)
اين نارنجکهاي دودزا بسيار موثر و کارآمدند و يک کيلو از اين مخلوط دود بسيار غليظي ايجاد ميکند. براي روشن کردن آن, کافيست فتيله آنرا روشن کنيد.
مواد پیروتکنیک به چند دسته تقسیم می شوند که شامل: دودزاها ، منورها،رسامها، موادتولیدکننده صوت و... است.
که دراین بین مواد دودزا نیز به دودسته تقسم می شوند :
*دسته اول دودزاهایی که طی یک فرایند شیمیایی ویک واکنش از خود دود تولید میکنند.
*دسته دوم موادی که با رسیدن به دمای تصعید رنگ مورد نظر که تولید کننده غبار است دود تولید می کنند.
دودزاهای سیاه و سفید اکثرا از نوع اولند.
دودزاهای رنگی توانایی تولید دود آنها طی فرایندهای شیمیایی مشكل بوده و تولید آنها مضر است (همچون ترکیب ید وآلمینیوم : بنفش)

در روش دوم به دلیل اینکه اگر دمای انرژی تولیدی ما بیشتر از مقدار خاصی باشد ممکن است موجب تجزیه یا ذوب ظرف شود که نتیجه آن هدر رفتن مواد است باید تولید گرما از طریق مواد دیگری کنترل شود. به عنوان مثال می دانیم که کلرات پتاسیم گرمای زیادی تولید می کند ولی ما با ترکیب كردن جوش شیرین می توانیم این فرایند را کندتر کنیم در نتیجه انرژی آزاد شده بر حسب زمان کمتر خواهد بود.

بعضی ترکیب درصدهای آزمایش شده:
زرد : 42% اورامین 28% کلرات پتاسیم 19% جوش شیرین 11% گوگرد
سبز : 20% اورامین 40% ایندیگو 20% کلرات پتاسیم 10% دوده 10% ذغال
آبی : 40% ایندیگو 28% کلرات پتاسیم 15% آرد گندم 17% متیلن بلو
سیاه : 4 پودر منیزیم 6 هگزا کلرو اتان 2 نفتالین 4 نیترات سدیم
سفید : 15% گوگرد 44% کلرات پتاسیم 40% پودر روی 1% جوش شیرین

نحوه آزمایش:
برای آزمایش دودزاهای اول باید به نوعی یا از طریق حرارت و احتراق یا با واکنش با اسید واکنش اصلی را اکتیو نمود تا دود تولید شود.
برای آزمایش دودزاهای نوع دوم لازم است قیفی درست کنیم و مواد را در آن بریزیم و انتهای قیف را ببندیم و تمام قیف را بجز یک سا نت مانده به سر نوک تیز قیف چسب پیچ کنیم. دلیل این عمل این است که از اشتعال ماده جلوگیری ميشود.
بعد از این کار سر قیف را روشن کرده وزمانی که ماده اکسید شونده شروع به واکنش وگرما دادن شد با دمیدن به سر قیف شعله راخاموش می کنیم تا واکنش بدون شعله ادامه پیدا کند و در ان حال از قیف با شدت رنگ تصعید شده مورد نظر بیرون می زند.

*باروت :
باروت يا (gun powder) شايد قديمی ترين ماده منفجره و پر مصرف ترين آنها باشد روش ساخت آن در زير آمده است. توجه داشته باشيد که برای ساخت مواد منفجره بايد حتما از آزمايشگاه مجهز استفاده نمائيد و از استاد راهنما کمک بگيريد.
آزمايش تهيه باروت:
الف) وسايل مورد نياز:
-بشر 5 ليتری-بشر 10 ليتری (پيرکس) 1 عدد-بشر 500 سی سی يک عدد-بشر 100 سی سی جهت پيمانه-شعله گازب) مواد مورد نياز
(برای آسانی کار مقادير به حجم داده شده اند) (از بشر 100 سی سی جهت پيمانه استفاده می کنيم):
بلور نيترات پتاسيم: سه پيمانه پودر ذغال چوب: دو پيمانه پودر گوگرد: نصف پيمانه الکل: سه هشتم پيمانه يا 38 سی سیآب: سه پيمانه ج) روش کار:
در بشر 5 ليتری 38 سی سی الکل بريزيد.
در بشر 10 ليتری 3 پيمانه نيترات پتاسيم، دو پيمانه پودر ذغال و نصف پيمانه گوگرد را بريزيد و 100 سی سی آب بر روی آن اضافه کنيد. مخلوط را مرتبا به هم بزنيد تا نيترات پتاسيم حل شود و گوگرد و ذغال کاملا در مخلوط يکنواخت شوند.
200 سی سی آب ديگر اضافه می کنيم و مخلوط را بر روی حرارت مستقيم قرار می دهيم و مرتب هم می زنيم تا زمانی که بر روی سطح مخلوط حبابهای ريز ظاهر شود.
ظرف را از روی حرارت برداريد و محتويات آنرا در داخل ظرف پنج ليتری حاوی 38 سی سی الکل (در قسمت 1 ) خالی کنيد.
مخلوط را کمی به هم بزنيد و سپس پنج دقيقه به حال خود رها کنيد.
مخلوط را از صافی رد کنيد و پودر روی صافی را نگه داريد.
بر روی بشر 500 سی سی، يک سرند با سوراخهای کوچک قرار دهيد و پودر روی صافی را بر روی آن بماليد تا ذرات آن يکنواخت شود و در داخل بشر 500 سی سی بريزد.
پودر حاصله در بشر 500 سی سی را خشک کنيد (در هوای آزاد يا زير نور خورشيد) در صورتی که از حرارت خورشيد استفاده می کنيد بلافاصله بعد از خشک شدن آنرا از زير نور خوشيد برداريد.
پودر حاصله نوعی باروت است و در مقابل حرارت و شعله منفجر می شود، پس آنرا در محل خشک و دور از نور، حرارت و آتش نگه داری کنيد.
برای آزمايش باروت ساخته شده کمی از آنرا بر روی قاشقک آهنی قرار داده و بر روی شعله آتش بگيريد (حتما از عينک ايمنی استفاده کنيد). هر چه باروت ساخته شده بهتر باشد سرعت انفجار آن بهتر خواهد بود.آزمايش فوق را با نسبتهای زير تکرار کنيد و نتيجه را مقايسه نمائيد:
بلور نيترات پتاسيم %85، پودر ذغال چوب %12، پودر گوگرد %32
بلور کلرات پتاسيم %65، پودر ذغال چوب %22، پودر گوگرد %13

باروت سیاه:
نيترات پتاسيم: كه به آن شوره نيز مي‌گويند به مقدار 24.5 گرم (بهتر است در ابتدا مثلا 100 گرم بخريد. )
گوگرد: كه تهيه آن از فروشگاه هاي لوازم شیمیائی و يا لوازم کشاورزی مقدور است. به مقدار 8 گرم
ذغال چوب: به مقدار 3 گرم
طرز ساخت:
تمام مواد را تا حد ممكن پودر نموده و باهم كاملا مخلوط كنيد. هرچه مواد نرم تر باشند كيفيت باروت به مقدار قابل ملاحظه اي افزايش مي‌يابد و باروت ماده است ميتوانيد براي چك كردن مقداري از ان را اتش بزنيد و تقريبا بي‌خطر است.
البته براي بهبود چشم گير كيفيت مقدار كمي اب به ان اضافه كنيد نه به ان مقدار كه خمير شوند به مقداري كه نم دار شوند سپس خوب بهم بزنيد و بگذاريد تا خشك شود.

نارنجک:
نارنجک با پرمنگنات پتاسيم:
پرمنگنات پتاسيم ماده اي است که در حالت خشک به صورت بلورهاي ارغواني در مغازه هاي عطاري و داروخانه ها به عنوان ماده ضد عفوني کننده فروخته ميشود. پرمنگنات ماده اي است اکسيد کننده و به همين دليل ميتواند به عنوان يکي از دو جز مواد منفجره (ماده اکسيد کننده + ماده سوختي) استفاده شود.
براي درست کردن نارنجک پرمنگناتي, يک ظرف شيشه اي دردار, مثل ظرفهاي سس مايونز را برداريد و درون آن چند قطره بنزين بريزيد و درب آنرا ببنديد و شيشه را تکان بدهيد تا تمام سطح درون شيشه آغشته به بنزين شود. درب شيشه را باز کنيد و بنزين اضافي را بيرون بريزيد.
سپس چند قطره محلول پرمنگنات پتاسيم (محلول در آب) را درون شيشه بچکانيد و درب ظرف را محکم ببنديد بطوري که بخار بنزين از آن خارج نشود. براي منفجر کردن کافيست شيشه را پرتاب کنيد. ظرف را بسيار دور پرتاب کنيد و سعي کنيد پناه بگيريد. اين نارنجک بسيار خطرناک است و به اندازه نصف يک ديناميت قدرت دارد. اصلاً با آن شوخي نکنيد. نگهداري طولاني مدت اين بمب توصيه نميشود. حداکثر چند ساعت بعد از ساخت از آن استفاده کنيد.

بمب صوتي:

--------------------------بمب صوتي= يد+ امونياک+ يديد پتاسيم
تری يديد نيتروژن - كافي است اين سه ماده را با هم مخلوط كرده و سپس صاف کنيد و روی صافی را بذاريم خشک شود سپس با يك ضربه (با پا ,چوب,...)به اين ماده صداي بلندي شنيده ميشود.

بمب نيترات آمونيوم:
روش الف- با استفاده از يک ورق بزرگ روزنامه, يک پاکت کاغذي چند لايه درست کنيد و چند قاشق غذاخوري نيترات آمونيم داخل آن بريزيد, يک تکه پنبه را به بنزين آغشته کنيد و درون پاکت بگذاريد. در پاکت را ببنديد و با نوار چسب بچسبانيد. براي انفجار, ميتوانيد گوشه پاکت را آتش بزنيد و آنرا زير محيطي بيندازيد و به سرعت فرار کنيد. از اين بمب نميشود براي مدتهاي طولاني نگهداري کرد, زيرا بنزين, روزنامه را خيس ميکند.
روش ب- يک تکه فلز مس را سوهان کنيد و مقداري پودر مس تهيه کنيد. نيترات آمونيم را داخل يک ظرف پلاستيکي بريزيد و روي آن پودر مس بريزيد. بعد از 2 الي 3 روز مس در مجاورت نيترات آمونيم واکنش ميدهد و انفجار صورت ميگيرد. اين روش براي منفجر کردن اماکن مناسب است.
نوع ج- نيترات آمونيم را داخل يک ظرف پلاستيکي دهن گشاد بريزيد و مقدار کمي به آن بنزين اضافه کنيد. با يک گلوله پنبه اي بزرگ درب ظرف را ببنديد و روي پنبه بنزين بريزيد. حالا پنبه را آتش بزنيد و ظرف را پرتاب کنيد.

بمب نیترات اوره:
نيترات اوره....سرعت انفجارش از تی ان تی هم بیشتر است. این ماده حساسیت بسار کم دارد پس با خیال راحت میتوانید آن را بسازید ولی در هنگام استفاده مواظب باشید چون قدرت وسرعت انفجارش از تی ان تی هم بیشتر است . قدرت انفجار نيترات اوره نيز حدود 7500 ميباشد و حساسيت ان همانطور كه گفتم بسيار كم است.
مواد لازم:
60 گرم اوره يا كود اوره
100 سي‌سي اب مقطر
100 سي‌سي اسيد نيتريك حد اقل 40%
طرز تهيه:
1- ابتدا اوره را در اب ريخته سپس بر روي حرارت قرار ميدهيم و هم ميزنيم تا كاملا در اب حل شود.
2- سپس اسيد نيتريك را كم كم اضافه ميكنيم و اجازه نميدهيم كه دما از 85 درجه بالا تر رود.
3- و بهتر است بعد از اتمام اين مرحله محلول را 5 دقيقه در 85 درجه ثابت نگه داريم و بعد براي 24 ساعت رها كنيم.تا رسوب گذاري به طور كامل انجام گيرد.
4- سپس محلول را از كاغد و يا پارچه صافي عبور داده و اجازه ميدهيم تا خشك شود.
و اين روش بازده خيلي بالايي دارد و خيلي هم ساده است.

ساخت کاز اشک آور:
طرز تهیه :
البته بايد مراقب چشمان خود باشید. این کار را حتما در جایی که تهویه مناسب دارد انجام دهید.
طرز ساخت:
مواد لازم:
10 گرم گلیسیرین
2 گرم سدیم بی سولفات.
ابزار لازم:
منبع ايجاد گرما
ارلن 300 میلی لیتری.
طرز عمل:
-گلیسیرین و سدیم بی سولفات را با مقادير داده شده در ارلن بریزید.
-یک ماسک ضد گاز بپوشید و منبع گرما را در زیر آن روشن کنید.
-محلول شروع به کف کردن و حباب دادن میکند که حبابها گاز اشک آور است.
-وقتی که کف کردن تمام شد واکنش به پایان رسیده و باید منبع گرما را خاموش کرد. (یا وقتی که دیده شد رسوب قهوه ای رنگ ته ظرف است.)
-رسوب ته ظرف اشک آور است.(اگر امکانات باشد میشود گاز هم جمع آوری کرد.)

هیچ نظری موجود نیست: